Snelle service
Werkt uw apparatuur niet
optimaal? Onze eigen technische
dienst zorgt voor een snelle en
vakkundige reparatie.
Advies op maat
Wat heeft u nodig? Van een
machtigingsvrije portofoon
tot een geavanceerd digitaal
systeem.
Laagste prijsgarantie
Heeft u een offerte? Vraag ons
om een tegenvoorstel en u bent
verzekerd van de laagste prijs.
Daar kunt u op rekenen.

NXDN

NXDN (NeXt generation Digital Narrowband) is een wereldwijde standaard. Deze standaard voor digitale communicatie is geschikt voor zowel data als spraak. De techniek maakt gebruik van FDMA (Frequency Divided Multiple Access) technologie en 6,25 kHz kanaalafstand. Een groot voordeel van deze kanaalafstand is dat er efficiënt kan worden omgegaan met het spectrum. Waar TDMA of analoge techniek bijvoorbeeld gebruikt maakt van 12,5 kHz voor 1 kanaal, zijn op ditzelfde stukje met NXDN 2 kanalen gebruiken. Nu lijkt dit alleen een voordeel voor de overheid, omdat die het spectrum beheert. Maar de overheid kan bij frequentie-schaarste in de toekomst het gebruik van een kleiner stukje van het spectrum goedkoper maken dan een groter stuk. België doet dat al. Het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie), dat het Belgische spectrum beheert, geeft grote kortingen aan gebruikers van een 6,25 kHz raster frequentie.Voor mensen die met een repeater werken en de behoefte hebben aan twee kanalen, kan NXDN een nadeel zijn. Omdat NXDN gebruik maakt van FDMA techniek zijn er voor een repeater extra filters nodig. In dat geval is een NXDN minder kostenefficiënt dan bijvoorbeeld een DMR-systeem (die gebruik maakt van TDMA). Bij een DMR-systeem is tot 2 kanalen geen filtering nodig. Let wel, dit tweede kanaal is in de meeste gevallen niet nodig. U kunt tenslotte over een repeater met 1 kanaal desgewenst 30 portofoons tegelijkertijd oproepen met een groepsoproep.

Op dit moment zijn het vooral 2 merken Icom (onder de naam IDAS NXDN) en JVCKENWOOD (onder de naam Nexedge) die apparatuur volgens deze standaard produceren.


NXDN kent producten in twee levels:

Level 1.
Conventionele communicatie direct van A naar B (bijvoorbeeld tussen twee portofoons) met 6.25kHz en 12.5kHz FDMA). En ook met tussenkomst van een repeater (deze ontvangt het signaal en zend deze opnieuw uit om zo de afstand te vergroten).

Level 2.
Communicatie via één (“single-site trunking”) of meerdere (“multi-site trunking”) repaters. Bij trunking kiest het systeem bij een oproep automatisch het eerste beschikbare kanaal. Hierbij kent NXDN twee type trunking, namelijk Type-C (geen controle kanaal) en Type-D (wel een controle kanaal).