Snelle service
Werkt uw apparatuur niet
optimaal? Onze eigen technische
dienst zorgt voor een snelle en
vakkundige reparatie.
Advies op maat
Wat heeft u nodig? Van een
machtigingsvrije portofoon
tot een geavanceerd digitaal
systeem.
Laagste prijsgarantie
Heeft u een offerte? Vraag ons
om een tegenvoorstel en u bent
verzekerd van de laagste prijs.
Daar kunt u op rekenen.

IP (Wi-Fi) communicatie

Icom is het eerste merk dat IP - oftewel Wi-Fi - communicatiesystemen heeft ontwikkeld. Portofoon typenummer IP100H is hier een voorbeeld van. Simpel gezegd is dit een portofoonsysteem dat gebruik maakt van de dekking van een Wi-Fi netwerk. Dit netwerk mag opgebouwd zijn uit ‘normale’ 2.4GHz band (IEEE802. 11g) en/of 5GHz band (IEEE802.11a) acces points zoals iedereen waarschijnlijk thuis heeft staan. Er is geen beperking van het aantal access points, dus ook geen beperking voor de dekking.

Vervolgens sluit je op zo’n acces point een Icom “Radio Controller” aan (type nummer IP1000C). Bij een netwerk van acces points is het apparaat op het netwerk aan te sluiten. Deze “Radio Controller” is er in 2 versies. Eén versie is geschikt voor maximaal 20 Wi-Fi portofoons en één versie voor maximaal 100 Wi-Fi portofoons. Deze laatste is telkens uit te breiden met 100 portofoons tot een systeem van maximaal 1100 stuks. Het programmeren van de “Radio Controller” is relatief eenvoudig. Je browst naar de “Radio Controller” en hier vind je alle instellingen die nodig zijn om het systeem te laten werken zoals jij dat wil. Ook is het mogelijk om hier de Wi-Fi portofoons in te stellen. Op de Wi-Fi portofoons zelf is maar een enkele instelling nodig om ze op het systeem te laten werken.

Bij het opstarten van een Wi-Fi portofoon worden de instellingen geladen. Voorbeelden van deze instellingen zijn: interne of externe antenne, tril alarm aan/uit, updaten van telefoonboek, voorgeprogrammeerde tekst berichten, etc. etc. Het grote voordeel hiervan is dat het nooit nodig is een portofoon opnieuw te programmeren op de portofoon zelf. Vooral bij een groot aantal portofoons in een netwerk scheelt dit veel tijd. Tijdens ditzelfde opstarten is de portofoon eventueel ook te voorzien van nieuwe firmware (“over-the-air-firmware-update”).

Ook bij WiFi-portofoons zijn alle gebruikelijke radio-oproepen, die we gewend zijn bij analoge en digitale systemen, mogelijk. Denk hierbij aan: groepsoproep, oproep aan “allen”, Individuele oproep etc.

Een belangrijk verschil met andere digitale portofoon-oplossingen is dat de Wi-Fi portofoons full duplex kan werken bij gebruik van een geschikte headset. Dit werkt zelfs bij een groepsoproep.

Ook is de geluidskwaliteit beter dan die van DMR, NXDN en dPMR. De portofoons roamen namelijk volledig van acces point naar acces point. Ook tijdens een gesprek is er geen enkele vorm van overgang hoorbaar.

De compacte portofoons zijn 100% water dicht (volgens IPX7).

Door gebruik te maken van de interne antenne (de antenne aansluiting wordt afgedekt met de meegeleverde afdekdop) om het trilalarm te programmeren lijkt de Wi-Fi portofoon (ook qua formaat) op een pager met de bijbehorende mogelijkheden.

Virtuele Radio
Binnen hetzelfde netwerk is een remote of, anders gezegd, een virtuele radio te maken (type nummer IP100FS). Behalve het installeren van de software is het handig een headset of een tafelmicrofoon te monteren. Uiteraard mag de PC op een totaal andere plek staan dan waar het Wi-Fi netwerk aanwezig is. Met deze virtuele radio is heb bijvoorbeeld eenvoudig groepen aan te maken, tekstberichten te versturen of portofoons op te roepen (Groep-, Individuele-, etc. Oproep). Bovendien geeft dit systeem op een kaart aan waar welke portofoon zich bevindt. Andere functionaliteit die je mag verwachten zoals log en “Kill, Revive and Stun” zijn ook aanwezig.

Interconnectie
Met de VE-PG3 RoIP (“Radio over IP) gateway kan het Wi-Fi portofoonsysteem met andere systemen integreren. Zo is het mogelijk om aan te sluiten op een PABX. Bij binnenkomende gesprekken kan de telefoniste dan ook doorverbinden naar een portofoon. Uiteraard is integreren met analoge en/of NXDN systemen ook mogelijk. Verschillende Wi-Fi portofoonsystemen zijn eveneens te koppelen. Voorwaarde is wel dat per systeem een “Radio Controller” gebruikt wordt. Zo is het mogelijk verschillende filialen aan elkaar te koppelen.


Toepassingen

Het Wi-Fi portofoonsysteem is breed inzetbaar en zeer kostenefficiënt. Vooral als er al een Wi-Fi netwerk aanwezig is. Maar ook als er een gemaakt moet worden. Bijvoorbeeld voor Bedrijfshulpverlening. De Wi-Fi portofoon is in vergelijking met de conventionele portofoon klein en makkelijk draagbaar. In de optionele zesvoudige tafelsnellader mag de portofoon zonder uit te zetten aan het eind van de dag in de lader. Met het sturen van een tekstbericht naar een grote groep portofoons is iedereen snel geïnformeerd. Deze berichten worden realtime ontvangen.

Andere voorbeelden van systemen in de praktijk zijn: filiaal winkels voor communicatie op de vloer en met een centraal magazijn maar ook met de beveiliging (portofoons gebruiken AES encryptie), restaurants, hotels, ziekenhuizen, etc.

België
Omdat het systeem werkt op Wi-Fi is hiervoor geen machtiging nodig. Dit soort machtigingen voor digitale systemen gaan in België gepaard met hoge kosten.

Icom acces point
In de lijn der verwachting komt Icom ook met een nieuwe generatie acces point (type nummer AP-90M). Deze apparatuur is niet alleen geschikt voor het eigen Wi-Fi communicatiesysteem van Icom maar ook voor algemeen gebruik. Deze werkt simultaan in de 2.4 en 5 GHz band, heeft een snelheid van 867Mbps en is geschikt voor 802.3af PoE (Power over Ethernet).

Met dit acces point komt ook specifieke functionaliteit beschikbaar. Een voorbeeld is “Area Call”. Met deze functie is het mogelijk een oproep te doen naar alle portofoons in een bepaald gebied.

Specificaties IP100H
Frequenties                                        2412-2472 MHz (13 kanalen), 5180-5700 MHz (19 kanalen)
Draadloze standaard                           IEEE 802.11 a/b/g/n
Afmetingen                                        58 x 95 x 26,4 mm (met BP-271 accu)
Gewicht                                             205 gram (inclusief BP-271 accu en antenne)
Werktemperatuur                               -100C tot +600C
RF uitgangsvermogen                          Minder als 10mW/MHz
Voice Code                                         G. 711 µ-law (64kbps)
AF uitgangsvermogen Interne speaker  400mW(typ., 16Ω), extern 200mW(typ., 8Ω)
Beveiliging                                         WEP(64/128-bit), WPA-PSK(TKIP/AES), WPA2-PSK(TKIP/AES)
Batterijduur                                       Meer dan 20 uur (met BP-271 accu)*
                                                             *Tx:Rx:Stand-by = 1:1:8