Snelle service
Werkt uw apparatuur niet
optimaal? Onze eigen technische
dienst zorgt voor een snelle en
vakkundige reparatie.
Advies op maat
Wat heeft u nodig? Van een
machtigingsvrije portofoon
tot een geavanceerd digitaal
systeem.
Laagste prijsgarantie
Heeft u een offerte? Vraag ons
om een tegenvoorstel en u bent
verzekerd van de laagste prijs.
Daar kunt u op rekenen.

dPMR

dPMR (digital Private Mobile Radio) is een standaard speciaal ontwikkeld voor Europa zoals beschreven in de ETSI standaard TS 102 490 en TS 102 658. Deze digitale standaard is geschikt voor zowel data als spraak. De techniek maakt gebruik van FDMA (Frequency Divided Multiple Access) technologie en 6,25 kHz kanaalafstand. Een groot voordeel van deze kanaalafstand is dat er efficiënt kan worden omgegaan met het spectrum. Waar TDMA of analoge techniek bijvoorbeeld gebruikt maakt van 12,5 kHz voor 1 kanaal, zijn op ditzelfde stukje met NXDN 2 kanalen gebruiken. Nu lijkt dit alleen een voordeel voor de overheid, omdat die het spectrum beheert. Maar de overheid kan bij frequentie-schaarste in de toekomst het gebruik van een kleiner stukje van het spectrum goedkoper maken dan een groter stuk. België doet dat al. Het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie), dat het Belgische spectrum beheert, geeft grote kortingen aan gebruikers van een 6,25 kHz raster frequentie.

Kenmerkend aan dPMR is dat deze standaard over veel specificaties beschikt waarbij ook verschillende merken onderling met elkaar kunnen ‘praten’.Voor mensen die met een repeater werken en de behoefte hebben aan twee kanalen, kan dPMR een nadeel zijn. Omdat dPMR gebruik maakt van FDMA techniek zijn er voor een repeater extra filters nodig. In dat geval is een dPMR minder kostenefficiënt dan bijvoorbeeld een DMR-systeem (die gebruik maakt van TDMA). Bij een DMR-systeem is tot 2 kanalen geen filtering nodig. Let wel, dit tweede kanaal is in de meeste gevallen niet nodig. U kunt tenslotte over een repeater met 1 kanaal bijvoorbeeld 30 portofoons tegelijkertijd oproepen met een groepsoproep.

Op dit moment zijn het nog steeds de 2 merken Icom (onder de naam IDAS dPMR) en JVCKENWOOD (onder de naam dPMR) die apparatuur volgens deze standaard produceren.


dPMR heeft producten in twee levels:

Level 1 (TS102 490 standaard: Machtingsvrij).
Dit zijn machtigingsvrije portofoons in de 446 MHz band genaamd dPMR446. Deze producten hebben een beperkt bereik door het maximale vermogen van 0,5 Watt en geen mogelijkheid om gebruik te maken van een repeater.

Level 2 (TS102 658 standaard).
Al deze producten volgens deze standaard zijn machtiginggebonden en onder te delen in 3 categorieën:

  • Mode 1. Direct van A naar B (van een portofoon of mobilofoon direct zonder tussenkomst van een ander apparaat naar een andere portofoon of mobilofoon).
  • Mode 2. Van A naar B met tussenkomst van een repeater.
  • Mode 3. Een systeem van één (“single-site trunking”) of meerdere (“multi-site trunking”) repeaters. Bij trunking kiest het systeem bij een oproep automatisch het eerste beschikbare kanaal.


Een dPMR systeem kan opgeschaald worden tot wel 1000 sites met een miljoen gebruikers.